NIEUWE WANDELING VAN WSV DE KADODDERS VAN 6 FEBRUARI TOT 7 MAART 2021.

zaterdag 6 februari 2021 - zondag 7 maart 2021
00:00

Startlocatie
St Michielskasteel
Groenstraat
2860 St Katelijne Waver

Ondanks de feestdagen, de regendagen van de voorbije weken en de dagen met maar enkele uren zon, was er vorige maand in OLV Waver en St Katelijne Waver nauwelijks of niet naast te kijken. Gedurende drie weken vertrokken honderden enkelingen, bubbels en families om te genieten van een verrassende natuurwandeling.

Gezien de grote belangstelling organiseert WSV De Kadodders een tweede permanente -puur natuur- wandeling die zal vertrekken aan de parking van het St Michielskasteel (bouwjaar 1785) in de Groenstraat in St Katelijne Waver. De afstanden van 8 en 14 km vertrekken via het vlonderpad in het kasteelpark en het centrum van de Elzestraat, richting fort van Walem dat deel uitmaakte van de grote fortengordel rond Antwerpen die gebouwd werd tussen 1878 en 1893.

Het fort van Walem dat een bijzondere historische waarde heeft zowel op militair als op vestingbouwkundig vlak, vertegenwoordigt een uniek ‘overgangstype’ tussen de bakstenen forten uit het ‘Brialmonttijdperk’ en de nieuwere betonnen pantserforten uit het begin van de 20ste eeuw. Bijna geen enkel andere fort draagt zo’n zichtbare sporen van de ongelijke strijd tussen het Duitse en Belgische leger in september 1914.

De natuur die zich er in de loop der jaren heeft ontwikkeld, is van een uitzonderlijke kwaliteit en door de rust die het domein biedt, is het een belangrijk toevluchtsoord voor heel wat zeldzame dieren waarvoor het fort zelfs Europese bescherming geniet.

Door de majestueuze lindendreef van ’t Hof ten Sameren, beter gekend als kasteel Emmaüs, komen de wandelaars aan dé blikvanger van het natuurgebied Battenbroeck, de Spildoornvijver, een 16 ha grote zandwinningsput gegraven voor de aanleg van de autosnelweg E19.

De vroegere heerlyckheid Battenbroeck waar in 1576 de Slag van Wahlem uitgevochten werd, is sedert de Franse Revolutie ingelijfd bij de gemeente Walem.  Het is een belangrijk broedgebied voor vele, zelfs schaarse vogelsoorten, dat gekenmerkt wordt door een zeer gevarieerde begroeiing.

De wandeling volgt eerst de  westelijke oever van de vijver waar vele watervogels kunnen geobserveerd worden. Door rietvelden, vloeibeemden en populierenaanplantingen en via de Netedijk komt ze aan de brug van Walem die omwille van haar groot strategisch belang op de weg naar Antwerpen, in de loop der eeuwen meermaals vernield werd. Getuige daarvan is de gedenksteen die herinnert aan de slachtoffers van de gevechten in 1830 en 1944. Langs een pad tussen de vijver van de Slijkvissers en de Zonnebergen bereikt de wandeling het bijna 800 jaar oude domein Roosendael dat zijn naam dankt aan de Cisterciënzerinnenabdij die hier aan de Nete, omstreeks 1221, werd opgericht. Dit schitterend 17 ha grote natuurdomein dat sinds 2004 tot de beschermde gebieden van vzw Kempens Landschap behoort, is een 19de-eeuws park met indrukwekkende, 160 jaar oude bomen, waaronder de twee dikste platanen in België.

Van het indrukwekkende, middeleeuwse abdijencomplex met prachtige barokkerk uit de 17e eeuw, blijft vandaag nauwelijks iets over. Enkel het Poortgebouw uit 1777, het Koetshuis uit 1781 en het Pesthuis uit de 16e eeuw zijn de beschermde, stille getuigen aan het rijke verleden die nog deel uitmaken van een eeuwenoud samenspel van natuur, landschapsinrichting en bouwkunst.

Een mooi pad langs de abdijgracht en een dreef afgeboord met eeuwenoude Hollandse linden, leidt de wandelaars voorbij mooie hoekjes van dit natuurdomein naar de oude spoorwegberm van de vroegere lijn 25A tussen Wilrijk en Mechelen. Genietend van het rustgevend karakter van het laatste deel van de wandeling wordt het vertrekpunt terug bereikt.

Op de wandelingen die, permanent zullen gemarkeerd worden van 6/2 tot en met 7/3, is uiteraard ook weer iedereen welkom.

NIET TWIJFELEN, GEWOON DOEN.