Brabantse Kempentocht
Niet te missen!
ZONDAG 20 JULI 2025: BRABANTSE KEMPENTOCHT – KEERBERGEN
Onze parcoursploeg staat gewoontegetrouw borg voor een uiterst verzorgd en perfect afgepijld parcours dat de wandelaars laat kennis maken met de natuurgebieden Broekelei en delen van de Dijlevallei in en rond Keerbergen en Haacht.
In de gemeente Keerbergen is veel meer te zien dan de villa’s rond het meer, de naaldbossen en de droge zandgronden. Een tienduizend jaar oude Dijlemeander ligt er aan de basis van het mooie natuurgebied de Broekelei, een schakering van bos, graslanden, poelen, vijvers, beekjes en grachten, kleinschalige landschapselementen en vleermuizenbunkers. Natuurpunt heeft er vijfenveertig hectare in beheer maar het groene gebied is in totaal bijna vier keer groter.
Met de Spuibeek, haar putten en moerassen, bossen en lage weiden, is de Broekelei een grotendeels intact gebleven gebied in de schorrenomgeving van de benedenlopen van Dijle en Demer. De verscheidenheid in de samenstelling van de bodem en de stand van het grondwater zorgen voor een landschappelijke diversiteit en een rijke fauna en flora. De wandeling loopt er afwisselend over een vlonderpad, een kronkelend bospad, door een hooiland of over een bredere zandweg en voert de wandelaars ook langs een geboortebos. Vele dier-, planten- en zwammensoorten voelen zich thuis in de Broekelei. Vanuit de weiden staren onverstoorbare Gallowayrunderen. Amfibieën vinden een onderkomen in daartoe ingerichte poelen en de knotwilgen zijn de ideale verblijf- en broedplaats voor steenuilen. Zeven bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn ingericht als vleermuishotel en met een beetje geluk zien de wandelaars een ijsvogel als een felblauwe flits rakelings over het water scheren.
Langs trage wegen en verborgen plekjes in de groene gordel aan de oevers van de Dijle, bereikt de wandeling de gemeente Haacht waar archeologische vondsten aantonen dat er al woonactiviteit was tijdens de eerste eeuwen na Christus. Door haar strategische ligging langs de Dijle is de gemeente altijd een interessante locatie geweest voor kasteelheren en militaire verdedigingen. Voorbeeld hiervan is de ‘Antitankgracht’, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, waar het nu krioelt van het waterleven en waar amfibieën kwaakconcerten geven. Waterviolier, zwanenbloem en dotterbloem zijn maar enkele van de talrijke water- en oeverplanten die er voorkomen. In de braamruigtes langs de rand vinden kleine zoogdieren en vogels een veilig onderkomen en voedsel. Over boswegeltjes, bruggetjes en knuppelpaden loopt de wandeling door het Haachts Broek dat samen met het Schorisgat ook deel uitmaakt van de prachtige groene gordel van de vallei van de Leibeek. Het Haachts Broek is een natuurgebied met heel wat variatie, een lappendeken van bos, wei, akkers en struweel in het voorjaar getooid met een prachtig bloementapijt van bosanemoon, muskuskruid, slanke sleutelbloem en donkersporig bosviooltje. Later op het seizoen groeit er de zeldzame dauwnetel.
Samen met de parcoursmeesters zullen de Kadodder-medewerkers in de start- en aankomstzaal en de rustpost garant staan voor een uiterst verzorgde catering!
Vertrekken kan tussen 8.00 en 15.00 uur in Zaal Berk en Brem St Michielstraat 18 te Keerbergen voor wandeling van 4 -6 -11 -13 -15 -18 of 20 km.
Jij komt toch óók???