22ste Jan Kadoddertocht

zondag 28 oktober 2018

Startlocatie
DCM
Fortsesteenweg 30
Sint-Katelijne-Waver

Op zondag 28 oktober 2018 organiseert wandelclub De Kadodders haar 22ste Jan Kadoddertocht met vertrek en aankomst in de bedrijfshal van DCM aan de Fortse Steenweg in St Katelijne Waver.

De wandelaars kunnen genieten van mooie landschappen en dorpsgezichten, beschermde monumenten en waardevolle gebouwen, historische hoeves en kastelen. De velden, de weiden en de bossen in prachtige herfsttooi, zorgen voor de nodige afwisseling.

De uitgestippelde en goed gemarkeerde parcours variëren van 6, 11, 16, 20 tot 30 km.

Eveneens is er een wandeling van 4 km voorzien voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.

De 4 km passeert de groente- en kruidentuin en de originele bakoven van het Grom, het groentemuseum in de twee gerestaureerde schuren van de 18e eeuwse Midzeelhoeve, terwijl de 6 km via de oude spoorwegbedding, die in beheer is bij Natuurpunt, naar het neoclassicistische St Michielskasteel ( bouwjaar 1785 ) met Engels park gaat.

De 11 – 15 -20 en 30 km gaan voorbij de campus De Nayer van de Thomas More hogeschool naar de natuurgebieden van Goorbosbeekvallei en Mosterdpot aan de linkeroever van de Beneden – Nete.

Samen met de 30 km die eerst nog over de Netedijken loopt, komen zij aan de rustpost in de gebouwen van jeugdcentrum Ter Elst.

Terwijl de terugweg van de 11 km via het eerder vermelde St Michielskasteel gaat, wandelen de deelnemers aan de grotere afstanden verder naar het schitterende natuurdomein van de voormalige 13e eeuwse Cisterciënzerabdij Roosendael. Op de monumentale 16e eeuwse toegangspoort op het einde van de met Hollandse linden afgeboorde dreef, staat te lezen dat ze dateert uit 1777. Langs de abdijgracht, door een bos- en waterrijk gebied waar volgens telling meer dan 100 vogelsoorten leven, gaat ze naar de rustpost in school Zonnebergen in de Mechelse fusiegemeente Walem.

Benevens dit alles wandelen de 20 en 30 km ook voorbij de grote vijvers in het natuurgebied van de voormalige Vrijheid Battenbroeck met zijn rietvelden, de restanten van de slikke- en schorre-landschappen uit de tijd toen de Beneden Nete nog niet ingedijkt was.

Na een tweede pauze in de Zonnebergen komen ze terug op het parcours van de 15 en de 11 km en gaan ze langs het Fort van Walem, dat tussen 1880 en 1890 gebouwd werd als onderdeel van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen. Eind september 1914 kwam dit fort mee in het brandpunt van de Grooten Oorlog te liggen en ondanks hun heroïsche dapperheid dienden de weinige, overblijvende verdedigers van het fort zich na een vijf dagen durende, bittere strijd over te geven aan de Duitse belegeraars die hen wel militaire eer betoonden voor hun heldhaftig gedrag.

Het Fort dat ook nog diende als hoofdkwartier van de civiele bescherming, wordt nu beheerd door Natuurpunt dat ervoor zorgt dat de natuur zijn toevluchtplaats behoudt in het microklimaat binnen de hoge, aarden omwalling.

Via de oude spoorwegbedding bereiken alle afstanden de eindcontrole behalve de 30 km, die eerst nog een ommetje maakt via de groene long van het voormalige militaire domein.

Vertrekken voor één van deze met zorg gemarkeerde wandelingen kan van 8u tot 15u.

De deelnemers worden ten laatste om 18u terug verwacht in de start- en aankomstzaal van DCM waar ze na de wandeling nog kunnen nagenieten bij een frisse pint of een lekkere pannenkoek.

Jij komt toch ook ?